Els temps que van ser

Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l’Ebre, Ignasi Revés. Edicions Sidillà, 2015. Pàgines: 181.

hisoriesdemarHistòries de mar… és un d’aquells llibres d’aspecte inofensiu, magres de volum, que tenen el mal costum de passar desapercebuts si se’ls sotmet a una mirada distreta en un prestatge d’una llibreria. En aquest cas, deixar-lo enrere seria un error.

L’autor, l’Ignasi Revés, ha esmerçat temps i ganes a parlar amb persones, amb individus, amb gent que, al llarg de la seva vida, ha estat en contacte directe amb el mar –o amb la mar-. D’aquestes converses en surten apunts, petites cròniques, ressenyes, transcripcions. I d’elles, en surt un recull d’experiències que, aplegades, evoquen un món, una manera de viure, una manera de fer, que ja pertany al passat.

És, per tant, una proposta que té un què de melangiosa, un punt d’enyorança dels dies en què, malgrat les complexitats que sempre acompanyen aquesta cosa que es diu que és la vida, viure era més senzill: més coses a fer de veritat, menys coses a fer d’aquelles que enterboleixen el temps sense deixar cap altre pòsits que els maldecaps innecessaris.

És fàcil pensar que, en parlar de les coses del mar, de les coses de la pesca, aquest llibre tria els seus lectors. És fàcil pensar-ho, però, fer-ho és un error. Les converses provenen de la realitat viscuda i aporten les reflexions i els records dels que han viscut allò de què parlen. Així, aquest fet aporta la necessària dosi d’universalitat que fa que el llibre pugui temptar –i seduir- tothom: sense caure en les filosofades, la recerca del sentit de la vida és present en totes i  cadascuna de les seves pàgines: les anècdotes que s’hi expliquen, intensament humanes, són vehicles de luxe.

Històries-de-marI, encara, un valor afegit –pel qual no cal pagar impostos-: víctimes de la uniformitat del llenguatge que plana sobre el català, Històries de mar… fixa unes paraules i unes expressions que no acostumen a aparèixer en el món del negre sobre blanc tot i que són l’expressió més genuïna de la llengua viva.

Aquestes Històries de mar… val la pena conèixer-les i gaudir-les.

Article publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 17 d’abril del 2016: elpuntavui/Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l’Ebre

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s