Vida d’un infant

Que tot sigui com no ha estat mai, Joachim Meyerhoff. Traducció de Joan Ferrarons i Carlota Gurt. Edicions 62, 2015. Pàgines: 339.

_quetotsigui_El Joachim Meyerhoff ha tingut la sort de poder viure -o la desgràcia d’haver de viure- una infantesa força allunyada dels paràmetres de la convencionalitat. En aquesta obra autobiogràfica, l’autor alemany repassa uns anys que el van tenir com a protagonista quasi absent: en va ser un testimoni distant, un actor esvaït.

El fet que el seu pare estigués a càrrec d’una institució dedicada al tractament de malalts mentals el va posar en contacte amb uns personatges que en pocs casos tracta fins al punt de poder-los qualificar de persones, d’individus. Amb tot, la relació hi és i això proporciona a aquell infant un despertar a la vida polièdric, incoherent, que ha de fer casar amb una altra realitat que també presenta dificultats pròpies: la familiar.

Així, Que tot sigui com no ha estat mai es presenta com una crònica notarial amb què l’autor fixa els seus records i amb què els comparteix amb qui la llegeixi.

La narració és tranquil·la, com pot pertocar a l’evocació de fets que han succeït, i té més d’exposició que d’explicació: hi ha un rosari de situacions que apareixen de manera ordenada però moltes d’elles no superen l’estadi del relats.

que-tot-siguiLa reflexió sobre el que es diu queda en mans de qui les coneix a través de la lletra impresa en una invitació implícita que, en segons quins moments, costa d’acceptar. La sinceritat de l’autor és evident: malgrat que és ell qui ha triat què explica i què deixa a la cambra fosca sense revelar, el seu text prové d’una transparència que, de tant en tant, es disfressa d’entotsolada i desdibuixa la línia invisible que facilita l’empatia entre el narrador i el receptor de la comunicació, la qual cosa demostra, potser, que els fets encara couen i no han aconseguit la distància que obre la porta a l’abstracció.

Article publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 17 de gener del 2016: elpuntavui/Que tot sigui com no ha estat mai

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s