Més de verins que de pistoles

Noves dames del crim, AA.DD. A cura d’Anna Maria Villalonga. Llibres del Delicte, 2015. Pàgines: 211.

noves_damesNoves dames del crim és el segon projecte que l’Anna Maria Villalonga du a les llibreries amb l’objectiu confessat de “reivindicar la narrativa breu” i per situar autores catalanes en la galàxia de la novel·la negra, un gènere les exigències del qual, en aquest cas, semblen satisfetes amb l’única condició que hi hagi un mort –o més d’un- pel mig.

En aquest fet sí que coincideixen les tretze autores que trenen trames de característiques força diferents, tot i que els verins semblen ser les armes d’elecció amb més protagonisme en detriment de les sofertes pistoles amb canons fumejants de tota la vida. Qui vulgui fer lectures del fet, endavant.

Noves dames del crim té als avantatges i els inconvenients dels reculls que emparenten autors –autores, en aquest cas- de personalitats diferents. Ha de ser la predilecció de qui llegeix la que dicti sentència sobre la manera de fer de cadascuna d’elles i la que estableixi si s’estima més una narrativa travada –com ara la que trobarà al Maestoso, rallentando de l’Anna Moner o les pinzellades expressionistes de l’Exòtika de la Isabel Franc, dos relats que, en anar l’un al darrere de l’altre, constitueixen un més que bon exemple de la disparitat que anima aquest recull.

noves-dames-del-crimCal, de totes totes, entomar la lectura amb un cert distanciament per permetre, precisament, que el relat que atrapa l’atenció obri la porta a l’afany, a l’interès, al gaudi i, si l’experiència ha estat grata, a la persecució d’altres títols de l’autora que, amb poques pàgines, ha estat capaç d’esperonar aquella ànsia devoradora que, al final, acaba sent l’única prova real que allò que es té entre mans batega amb força malgrat la condició d’inert fàcilment atribuïble a un plec de fulls plens de negre sobre blanc.

Article publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 22 de novembre del 2015: elpuntavui.cat/Noves dames del crim

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s