Un ‘thriller’ embastat

L’home que comptava diners, Jordi Boixadós. RBA La Magrana, 2015. Pàgines: 346.

home-que-comptava-dinersUn empresari demana diners a qui no hauria de demanar-ne i, quan no els pot tornar, s’adona que l’ha vessada. La trama de L’home que comptava diners és senzilla i tan bona –o tan dolenta- com qualsevol altra a l’hora de ser la referència per als fonaments d’un thriller en què s’hi ha posat tot el que se suposa que s’ha de posar en un thriller. Aquesta premeditació és, més que possiblement, el llast que manté aterrat L’home que comptava diners.

La novel·la que signa Jordi Boixadós és, paradoxalment, benintencionada, amable, tranquil·la i gairebé tan blanca com la neu que, tòpicament, guarneix la neu del país dels Pirineus a què fa anar, cada vegada que li convé, el seu protagonista, un Elies Costa que oscil·la constantment, sense acabar de poder assegurar la seva posició en cap moment, entre la categoria del personatge necessari i la del personatge cara i ulls.

Pensada, potser, per a un públic més ampli que el que es podria assolir amb una novel·la escrita amb mala llet, L’home que comptava diners evoluciona de manera previsible cap a un final que encaixa amb el to general del relat.

La redacció és tan correcta com el plantejament general i té en compte la necessitat que hi hagi els personatges que fan de suport al protagonista i, també, els que L'home-que-comptava-dinershi actuen com a contrapunt. Les situacions en què l’autor situa el protagonista són les que han de ser a l’hora d’establir la fidelitat als cànons del gènere en què es vol inscriure la novel·la però tant en un cas com en l’altre hi ha la sensació que Boixadós ha deixat una part del camí per recórrer. És per això que L’home que comptava diners apareix com un thriller embastat que obliga a pensar en què podria haver estat si se l’hagués sotmès a un procés d’enduriment que elevés la proposta al nivell del cop de puny a la panxa des del nivell de distracció passatgera amb què se li ha aplicat la disciplina de la impremta.

Article publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 31 de maig del 2015: elpuntavui.cat/L’home que comptava diners

 

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s