Una història amb policies

L’amant xinès, Margarida Aritzeta. Llibres del Delicte, 2015. Pàgines: 283.

lamantxinesLes terres i la ciutat de Tarragona posen l’escenari a aquesta novel·la d’ambientació policial que permet el debut del personatge de la inspectora Mina Fuster amb un cas que es construeix a través dels vincles entre morts de característiques diferents.

La bastida argumental que alça l’autora, però, no té com a objectiu únic el desentrellament d’un afer criminal. Aquesta circumstància queda del tot clara a mesura que avança la novel·la: la trama estrictament policial ha de compartir l’espai amb altres línies narratives que assoleixen vida pròpia i que poc o gens tenen a veure amb les activitats pròpies de les forces de seguretat.

Aritzeta, potser perquè vol fonamentar el personatge de la Mina Fuster amb la mirada posada en la seva continuïtat en el món del negre sobre blanc, inverteix en l’explicació de l’entorn de l’escriptora. És per això, cal pensar, que s’atorga importància al passat de la protagonista, a la manera en què viu el que es pot considerar la seva vida personal, a la relació que manté amb la seva mare, al capteniment amb què mira de resoldre els frecs, les incomoditats i les sorpreses que provenen de la seva quotidianitat…

L'amant-xinesDe fet, si es mesura el pes específic del capítol policial en L’amant xinès, es pot tenir la sensació que el cas que ha d’investigar la inspectora és, bàsicament, l’excusa necessària per al seu naixement al món de les lletres i, també, per a la reivindicació de la vitalitat d’un escenari, el tarragoní, que demostra la seva eficàcia quan l’autora cada vegada que l’autora l’empra per posar context a passatges determinats de la seva obra.

La combinació d’un context físic que assoleix veracitat i la delicadesa, en algunes ocasions tenyida de costumisme tendre, amb què es trenen els caràcters d’alguns dels personatges són, decididament, dues de les bases que l’autora juga amb encert.

Article publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 17 de maig del 2015: el punt avui.cat/L’amant xinès

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s