Pàgines viscudes i rememorades

Un llop a la vora del foc. Apunts d’uns temps i d’uns llocs, Enric Satué. Edicions de 1984, 2014. Pàgines: 206.

satueEnric Satué s’ha fet un nom en el disseny gràfic amb treball i perseverança. L’exercici de la seva professió i les possibilitats de lleure que se n’han derivat s’han conjuminat a l’hora de dur-lo amunt i avall i de posar-lo en contacte amb persones i situacions que, ara per una cosa, ara per l’altra, han deixat empremta en la seva memòria. És aquest, un procés del tot normal en una persona animada per la voluntat de posseir una vida pròpia construïda des de l’experiència.

Un llop a la vora del foc és el repàs d’una certa quantitat de les pàgines viscudes que configuren els calendaris acumulats de l’autor. Cadascuna de les remembrances arriba amb una extensió considerablement breu que honora el primer mot del subtítol del llibre. Apunts és ben bé el són aquestes notes de temàtica variable en què no es percep un criteri unificador que les homogeneïtzi: cal pensar que, per al Satué, sí que tenen un relleu que les fa apreciables i mereixedores de l’explicació pública.

L’interès de les seves anotacions, si no se’n fa abstracció, és variable: en segons quins casos, en les paraules escrites, en el missatge inherent –no sempre explícit-, hi ha una voluntat d’universalitat que traspassa la relativa fredor del negre sobre el blanc i que convida a aturar la lectura i obrir la porta a una estona de reflexió. En d’altres, la particularitat és, potser, excessiva i costa d’empatitzar amb les persones –que no personatges- que hi surten retratats –en el sentit literari de l’expressió.

Un-llop-a-la-vora-del-focTot amb tot, però, el conjunt permet una interpretació que, altre cop potser, no permeten les seves parts fins i tot si se les suma: la vida d’una persona, la del Satué, en aquest cas, té un component multifacètic: el contacte amb el proïsme ha polit cada faceta amb una tècnica pròpia i el resultat és el fruit de les interaccions sense les quals una vida, la seva, no hauria estat viscuda amb propietat.

Article publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 24 de maig del 2015: el punt avui.cat/Un llop a la vora del foc

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s