Cocció lenta

El xef, Simon Wroe. Traducció d’Albert Torrescasana. Edicions 62, 2014. Pàgines: 340.

el-xefSimon Wroe debuta en el món de la novel·la amb aquesta El xef que s’alimenta de manera directa de la seva condició de periodista amb nocions de cuina.

La trajectòria recorreguda en aquest àmbit sembla que ha constituït un coixí satisfactori en aquesta seva empresa literària en proporcionar-li els coneixements suficients per al disseny del paisatge en què desenvolupa la història de Monocle, el sobrenom d’un aspirant a escriptor que troba la seva primera feina en un restaurant.

El món en què insereix el protagonista es presenta com a tancat, autoreferent i raonablement hermètic: en l’arrencada de la novel·la, poc del que té lloc fora de les portes de la cuina arriba a l’àrea d’influència de les olles, les paelles i els fogons. La fauna que pobla l’hàbitat interactua en horari laboral sota la pressió d’un xef monstruós i permet la narració que justifica, amb pinzellades d’humor, el creixement de la figura principal.

L’arrencada d’El xef té una empenta explicativa que es manté incòlume mentre el joc té lloc a la cuina i que ofereix moments interessants en què es pot percebre la intenció que hi ha al darrere de l’anècdota.

El_xefEn el moment en què l’autor decideix expandir la caracterització del protagonista, però, la novel·la perd originalitat i frescor i transita per camins raonablement previsibles en què els tons previs s’esvaeixen –malauradament-. La cocció lenta demana foc baix i és aquesta la intensitat a què Wroe redueix la seva redacció.

Aquest trànsit que és incapaç de mantenir la tensió no espatlla la novel·la, que fa de bon llegir, però genera una certa sensació de frustració en no satisfer les expectatives que genera una proposta inicial que sembla apuntar cap a la narrativa alegrement salvatge i que es clou amb un recurs benintencionat als convencionalismes amb què s’acostuma a recomanar l’optimisme vital sense caure en les pallassades dels llibres d’autoajuda.

Article publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 2 de gener del 2015: el punt avui.cat/El xef

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s