Dues dones, dues històries

La botiga vintage Astor Place, Stephanie Lehmann. Traducció de Rosa Borràs. Edicions 62, 2014. Pàgines: 443.

LabotigavintageAstorPlaceLa troballa d’un maneguet de pell en un bagul en què hi ha roba que ha d’anar a parar a una botiga de segona mà és el recurs que empra l’Stephanie Lehmann per desencadenar les dues històries que explica de manera molt diferent en la seva cinquena novel·la.

Una de les dones, l’Olive, viu en la Nova York immediatament posterior al crac del 29; l’altra, l’Amanda, viu en la Nova York actual. Les dissimilituds entre les dues dones no abasten només l’època: també afecten la seva posició social, el seu tarannà i, en el pla literari, l’encert amb què són narrades.

Pel que fa a les seves històries, la de l’Olive és, de totes totes, la més interessant –per comparació-: una descripció convincent dels usos i costums del seu temps la fa, paradoxalment, molt més real que no pas l’Amanda, que apareix com una altra de la ja llarguíssima rastellera de toies que infesten aquest potser estupiditzant subgènere estúpid protagonitzat per irreals dones estúpides quasi borderline anomenat chick lit.

Les trames de la novel·la són senzilles i previsibles. Per això, l’Olive, quan la família es quedà sense ni cinc, confirma el tarannà emprenedor amb què ja se l’havia caracteritzat.

La-botiga-vintage-Astor-PlaceEl que té a veure amb aquest personatge és el més engrescador de La botiga vintage Astor Place: l’autora fa que la noia mostri caràcter, que les relacions socials que estableix tinguin cara i ulls, que les descripcions del context social comptin amb una certa versemblança i que la seva evolució, tot i el tuf de cosa prefabricada, desperti una certa curiositat.

Pel que fa a la part de l’Amanda, és tan insubstancial que la manera més bona de poder tenir-ne un bon record és saltar-se totes i cadascuna de les pàgines que la tenen com a referent.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s