Al·legat de la convivència

Com el vent entre els ametllers, Michelle Cohen Corasanti. Traducció de Núria Parés Sellarès. Amsterdam /Ara Llibres, 2014. Pàgines: 354.

comelvententreLa novel·la amb què debuta la jueva americana Michelle Cohen Corasanti està carregada de bones intencions. Fruit de les seves experiències de joventut a Israel, Com el vent entre els ametllers qüestiona la manera en què els israelians gestionen la convivència amb els palestins i proclama la idea que és el diàleg i no les armes el que durà la pau a aquelles terres.

Cal reconèixer la bondat de les intencions de l’autora i agrair-li que, a l’hora de parlar d’un afer en què acostuma a no haver-hi ni mitges tintes, hagi evitat el recurs a la demagògia. Amb tot, una cosa és el contingut i una altra de ben diferent, el continent.

La novel·la pateix d’un excés d’indefinició i insinua que ha format part d’un projecte més ampli que s’ha estroncat.

Així, el protagonista, un nano palestí amb un crani privilegiat per als números, creix al llarg de la novel·la sense assolir cap mena de densitat com a personatge. És, simplement, algú a qui li passen coses. Aquesta, és, de fet, la característica que comparteix amb la resta de personatges, que apareixen com a ens força plans i, en alguns casos, com a estereotips tot i que, paradoxalment, l’autora intenta desmuntar-los amb el seu discurs general.

Com-el-vent-entre-els-ametllersAquesta absència de desenvolupament dels personatges s’amaneix, molt de tant en tant, amb referències als fets històrics reals que els marquen. La seva inserció, però, no segueix cap pauta visible i fa més la sensació que actuen com a crosses per a la incapacitat de l’autora que no pas com a marcs circumstancials a què cosir el relat.

El clau el reblen els diàlegs, mancats d’harmonia en el conjunt: fer discursejar un personatge amb els pensaments del seu creador és una pràctica habitual, però cal demanar que hi hagi una mica de coherència entre què es vol dir i a qui se li fa dir. Ni que sigui per afavorir la credibilitat de la idea general que es vol comunicar.

Comentari publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 6 de juny del 2014: el punt avui.cat/Com el vent entre els ametllers

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s