Sense deturador

L’Home de Sorra, Lars Kepler. Traducció de Marc Delgado i Casanova. Editorial Amsterdam/Ara Llibres, 2014. Pàgines: 513.

lhomedesorraL’Home de Sorra és un passapàgines. La parella que signa les seves creacions amb el pseudònim de Lars Kepler ha assolit destresa i un gran control del seu estil narratiu i ha aconseguit redactar aquesta novel·la amb una mecànica que empeny a llegir sense deturador aquell o aquella que la té entre les mans.

No hi ha res de nou en la manera de fer d’Alexandra Coelho Ahndoril i Alexander Ahndoril que no hagin mostrat en títol anteriors. Frases curtíssimes sense complements, descripcions reduïdes a la mínima expressió i, malgrat això, esbocinades sense pietat per facilitar-ne la ingestió i la digestió, capítols de pàgina i mitja… Tot està pensat per barrar el pas a una eventual reflexió –cas que hi haguessin inserit elements que la induïssin, que és cosa que no fan per no espantar la clientel·la- i per impulsar la fagocitació despietada d’una proposta que cavalca la linealitat i que només s’atura, breument, quan cal mostrar unes engrunes de passat que justifiquin el present.

L’Home de Sorra no relata una història envitricollada: l’investigador Joona Linna topa altre cop amb un criminal amb qui comparteix una història comuna i fa mans i mànigues per posar un punt final a la seva relació. Compta amb un altre element keplerià, l’agent Saga Bauer, i amb un seguit de personatges secundaris que apareixen i desapareixen –en alguns casos, de manera irremeiable- en funció de la necessitat.

Hi ha molta palla, en la novel·la, especialment en els trams en què els autors creen fases de crescendo que condueixen a situacions d’alt voltatge, i la bastida que aguanta el text és percep amb claredat tothora, però és just admetre que la intel·ligent combinació de les trames paral·leles que tenen com a referents el Joona i la Saga permeten un trenat eficaç. Un cop llegit, L’Home de Sorra és perfectament oblidable perquè és insubstancial, però, mentre aquest moment no arriba, genera adicció.

Comentari publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 9 de maig del 2014: el punt avui.cat/L’Home de Sorra

Llibres llegits d’aquest autor: La vident

 

 

 

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s