Autòpsia d’una família americana

Tigres en un cel vermell, Liza Klaussmann. Traducció d’Albert Torrescasana. Editorial Empúries, 2014. Pàgines: 425.

La primera novel·la de la periodista Liza Klaussmann té com protagonista una família dels Estats Units, a què segueix des del mes de setembre del 1945 fins a l’octubre del 1969.

Cada part de Tigres en un cel vermell atribueix el punt de vista narratiu a un personatge diferent amb el propòsit de construir una exposició calidoscòpica en què els fets a què es fa referència apareguin amb una composició diferent amb cada cop de canell.

tigres-en-un-cel-vermell

Així, sembla que la voluntat de l’autora és la de combinar les referències a determinats moments històrics de la seva pàtria i els incidents que tenen lloc en un grup familiar que dibuixa deliberadament desequilibrat per aconseguir un efecte de contraposició que pugui afegir un cert interès a la novel·la.

El plantejament mecànic és impecable potser a causa dels estudis d’escriptura creativa que acredita la Klaussmann en la solapa de la coberta, però no és suficient a l’hora d’inserir rampells de vida en les seves pàgines.

 La redacció és del tot correcta: no recorre a l’expressió complicada ni opta per la creació de passatges densos que alenteixin la lectura. La formació periodística és útil a l’hora d’acostar-se a una manera d’escriure ordenada que basa la seva fortuna en l’aparició consecutiva dels elements clàssics de la frase: subjecte, verb i predicat.

 11DCAT_037_11CSUP_015_CO_201404Això, però, desemboca en una certa fredor que es consolida amb la incapacitat de l’autora d’endinsar-se en l’esperit dels personatges. Lluny de les ànsies humanistes d’esbrinar els perquès dels actes i de les omissions, que són els que fan caliu, l’autora proposa un exercici proper a l’autòpsia en què cada fet és extret del seu context i és sotmès a una descripció distanciada que impossibilita l’empatia amb el personatge referenciat.

 Tigres en un cel vermell no arriba a ser avorrida, però ajuda a enfortir els prejudicis cap a tot el que ve avalat per la metodologia de l’escriptura creativa.

Comentari publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui l’11 d’abril del 2014: el punt avui.cat/Tigres en un cel vermell

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s