Sobredosi de melodrama

El far entre oceans, M.L. Stedman. Traducció de Marc Rubió. Edicions 62, 2013. Pàgines: 413.

farentreoceansUna de les definicions que ofereix el diccionari quan es busca el significat del mot melodrama és “situació artificiosament tràgica i exagerada”. Des d’aquesta referència, El far entre oceans és, clarament, un melodrama en presentar una situació molt artificiosament tràgica i notablement i desmesurada exagerada.

Donar per bona la novel·la amb el redactat definitiu és una opció vàlida si es busca l’aprovació d’un públic que se senti a gust amb el potineig inversemblant dels sentiments dels personatges protagonistes, que no dubti a empassar-se sense protestes unes situacions que se situen més enllà de la versemblança i que esperi amb una certa ànsia una versió cinematogràfica elaborada amb permissivitat davant uns nivells de sucre conceptual que atempten clarament contra la salut –espiritual.

L’arrencada és vàlida: un excombatent australià torna a casa un cop acaba la I Guerra Mundial i busca en l’ofici de faroner l’aïllament que li ha d’aportar una certa pau a l’esperit però coneix una noia i la seva vida enfila cap a l’imprevist.

El-far-entre-oceansEn els primers compassos de la novel·la, una ambientació general plausible i una certa solidesa en els personatges principals generen unes expectatives que s’estronquen aviat: l’aparició d’una barca de rems amb un cadàver i una nena petita marquen un canvi de to que espatlla irremeiablement tot el que li ve al darrere.

A partir d’aquest moment, els personatges esdevenen unidimensionals i progressivament increïbles i els secundaris que s’hi afegeixen no aporten el contrapunt que caldria per a equilibrar una composició que sotsobra en un mar d’avorriment per una més que presumible manca d’ofici d’una timonera que es revela com a autocomplaent.

Comentari publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 28 de marc del 2014: el punt avui.cat/El far entre oceans

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s