Essencialment polonès

El llenyater, Michał Witkowski. Traducció de Marta Cedro i Guillem Calaforra. Raig Verd Editorial, 2013. Pàgines: 413.

llenyaterUn escriptor urbanita a la recerca d’inspiració i de documentació es trasllada a una zona d’estiueig per passar-hi l’hivern i prendre notes amb què alimentar la seva ficció. Un cop a lloc, les intencions inicials queden en un aparent segon terme quan se sent atret pel misteri que atribueix al llenyataire amb qui s’allotja.

Tot i l’aparent serenitat d’aquest plantejament, l’autor es descorda aviat i converteix El llenyater en un recital autoparòdic lleument narcisista del que se’n fa difícil entendre la finalitat si no es coneix l’entorn social –la Polònia actual- que alimenta la seva narrativa i que justifica presumptament la crítica disbauxada amb què el presenta.

Amb un to que recorda el films de reivindicació gay dels 80, l’autor –fet ficció, és el protagonista de la novel·la-, aviat deixa de banda el que apunta com a fil principal i construeix una lloança a la figura del xandaller a través del personatge que esdevé la nineta dels seus ulls i el seu objecte de desig.

La descripció d’aquesta relació, pintada amb brotxa grossa i aparentment humorística, ocupa bona part de la novel·la i fa de vall que uneix els caps de pont de la trama, la que llenyater_2furga en un passat relativament recent en què el règim comunista acollia aprofitats i bandarres com fan pràcticament tots els sistemes polítics del món.

El protagonista, transmutat en una màscara grotesca de l’autor, dispara a tort i a dret i omple el relat de referències locals que, més que segurament, són perfectament enteses pels seus compatriotes. La resta de lectors tenen com a recurs la posada en marxa de la bona voluntat interpretadora, que no els estalviarà, com a sensació final, la convicció que s’han perdut bona part de la festa.

Comentari publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 3 de gener del 2014: el punt avui.cat/El llenyater

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s