La realitat inintel·ligible

L’humorisme, Luigi Pirandello. Traducció de Josep Alemany. Adesiara, 2013. Pàgines: 209.

L'humorismeLa dificultat d’interpretar la realitat amb precisió i la importància que s’atorga a les aparences són els eixos de l’obra de Luigi Pirandello, en què res és el que sembla i en què es proposa la idea que és difícil, quan no és impossible, saber què és què. Conegut per les seves novel·les i per les seves obres de teatre –el títol d’És així, si us ho sembla actua com a declaració de principis que situa el pensament de l’autor en l’àmbit de l’inqüestionable-, l’autor sicilià també va dedicar temps a la poesia i a l’assaig sense deixar de banda la seva combativa i eterna perplexitat davant els fets vitals.

L’humorisme n’és una mostra, d’aquesta actitud expositiva. En aquest assaig, escrit el 1908 i arrodonit el 1920 i que es fa difícil no considerar com a conjuntural, Pirandello passa comptes a un coetani, Croce, que en va criticar la primera versió.

El text que hi dedica, a aquesta vendetta, és el menys interessant, però no amaga el Pirandello en estat pur, que hi és: l’autor deixa anar engrunes del seu ideari al llarg de la primera part i l’exposa amb claredat –pirandelliana, això sí- en la segona. Reivindica la utilitat de l’humorisme com a actitud vital i el separa i l’allunya de tots aquells que intenten explicar la vida només a través de l’humor. El considera pobre, el recurs a la comicitat, perquè en emprar-lo, s’estrafà la realitat amb intencions de poca volada.

LhumorismeL’humorisme, segons Pirandello, presenta a canvi una densitat enjogassadora a causa de la seva utilitat: la impossibilitat d’avaluar la veritat que hi ha en allò que envolta la persona l’obliga a exercir un cert distanciament i la instal·la en un dubte permanent decididament intel·lectualitzador. S’entén, és clar, que tingui poca sortida.

Comentari publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 14 de juny del 2013: el punt avui.cat/L’humorisme

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s