La dissort dels miserables

Hi ha morts que pesen cent anys, Tomàs Llopis. Edicions 3i4, 2013. Pàgines: 327.

llopisL’episodi de la Segona Germania, una revolta que va tenir lloc a les comarques centrals del País Valencià a finals del segle XVII, posa l’escenari històric a aquesta novel·la que té com a protagonista una família maleïda que paga un crim passional amb la dissort de diverses generacions.

Llopis posa en joc una combinació de tècniques expositives que dóna bons resultats. L’evolució de la novel·la passa per la narració estricta i pel descobriment dels continguts del diari d’un dels protagonistes a mesura que el llegeix el seu nebot. La redacció planera, allunyada dels efectismes i de les giragonses estilístiques estèrils, ajuda enormement a la seva lectura i casa sense angúnies amb l’ambient rural en què transcorre.

Això fa que Hi ha morts que pesen cent anys traspuï veritat. Tot i que el rerefons descansa en uns fets històrics que han interessat altres autors –El crit de maig, de Rafael Escobar, és relativament recent-, la primera línia narrativa l’ocupen caràcters versemblants: una manera excel·lent de fer-se amb l’atenció del lector.

Si bé és cert que el text se situa en els anys que van tancar el segle XVII, els elements que animen els personatges –l’amor, l’avarícia, les ànsies de poder, l’odi, la fidelitat a la família…- són universals i intemporals.

dissort

La bona exposició que se’n fa ajuda a entendre la situació general que Llopis descriu amb un ritme engrescador: en incardinar les persones en el seu context, n’explica les circumstàncies i, a la vegada, n’elabora l’abstracció de què n’emana un missatge latent: hi ha moments en què la insolència del poder exigeix una resposta clara. Per això Hi ha morts que pesen cent anys fa encaixar amb l’actualitat una història de tres segles enrere.

Comentari publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 7 de juny del 2013: el punt avui.cat/Hi ha morts que pesen cent anys

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s