Anàlisi d’una follia

Terra, David Vann. Traducció d’Anna Llisterri. Empúries, 2013. Pàgines: 266.

terraDavid Vann opta per la narració detallada a l’hora d’acompanyar al lector al si d’una família peculiar en què l’únic mascle, Galen, un postadolescent, n’és el protagonista. El paisatge humà que presenta aquest escriptor nascut a Alaska en la seva segona novel·la encaixa sense problemes en l’àmbit del desestructurat, amb una mare que controla les vides de la seva mare, el seu fill, la seva germana i la seva neboda en escanyar-los econòmicament.

Vann, que descarta formalismes clàssics quan, per exemple, fon els diàlegs amb la narració estricta, aplica una mirada desapassionada a la seva criatura, a què situa fora del món de les convencions i a que dota amb signes evidents de desequilibri emocional. La resta de personatges que l’acompanyen reben menys atenció per part de l’autor en ser eines necessàries en l’anàlisi d’una follia en què costa d’entrar.

La tècnica embolcalladora que empra Vann a l’hora d’explicar la seva història topa de cara, però, amb la distància excessiva que posa entre el seu punt de mira i allò a què està mirant. Així, la minuciositat que pot donar bons resultats si cada anotació aporta brins nous d’informació que mantenen el lector atent al desenvolupament de l’escrutini falla quan la tècnica és només això, una tècnica, una eina.

En aquest cas, el resultat obtingut divergeix notablement del resultat cercat i, en comptes d’interès, genera el desinterès que desemboca Terrafatalment en aquell avorriment latent que fa adonar-se que allò que passa a les criatures que creixen amb el negre sobre blanc es rep amb indiferència.

Sí que és cert que Vann prem l’accelerador en el tram final de Terra, però també ho és que en aquesta novel·la hi ha posat més palla que gra.

Comentari publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 31 de maig del 2013: el punt avui.cat/Terra

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s