La gent del carrer

Les enquestes tenen el valor que tenen. Són bones per a fer bullir l’olla, per generar titulars de premsa generalment interessats –qui paga l’enquesta, mana-, per promoure campanyes intencionades… De valor científic no en tenen cap. Amb tot, sí que són útils –si s’han fet ben fetes- per flairar tendències quan se les combina altres fonts d’informació.

gent

Per això, en part, algunes de les dades que apareixen a la primera onada del 2013 del baròmetre d’opinió pública del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) tenen un cert sentit.

Sobre dues mil enquestes, el 71,2 per cent dels opinants considera que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d’autonomia; un 46,4 per cent creu que hauria de ser un Estat independent i un 22,4 per cent, un Estat dins una hipotètica Espanya federal; un 54,7 per cent votaria a favor de la independència de Catalunya i un 20, 7 per cent ho faria en contra.

Res de nou, en certa manera, perquè, si fa no fa, aquests mateixos resultats ja es van produir en les passades eleccions catalanes.

Què hi ha d’interessant? El manteniment dels volums.

Els defensors actius de la unitat d’Espanya fa temps que juguen al pim pam pum amb els referents de l’independentisme i el quasi independentisme catalans des de l’aparent i delirant presumpció que la voluntat sobiranista és una imposició a què les cúpules sotmeten a un poble.

És una estratègia matussera: és embolicar la troca quan no hi ha voluntat de prendre les agulles i començar a teixir.

Els funciona a la inversa. I demostra que senten passió per ensopegar en la mateixa pedra.

La gent de carrer va parlar l’11 de setembre i el dia de les votacions per al Parlament de Catalunya. Segueix parlant a les xarxes socials. I parla als carrers: cada dia hi ha més estelades que onegen. Això del CEO és, simplement, una confirmació o, per dir-ho en el llenguatge nàutic a què s’aferren els presidents darrerament, un avís per a navegants. Un altre.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s