De tonyines i de persones

Sayonara Sushi, Raül Romeva i Rueda. Rosa dels Vents, 2012. Pàgines: 214.

L’eurodiputat Raül Romeva incrementa el seu currículum com a autor amb aquesta novel·la, la primera en un compte particular, el seu, que inclou títols d’assaig, els resultats de la seva activitat com a blocaire i els tempteigs en l’àmbit de la poesia.

sayonara-sushi

Sayonara Sushi és una novel·la curta elaborada amb una narrativitat directa que deixa de banda les descripcions i que supedita l’expressió escrita a les exigències del guió.

L’activitat de l’autor com a parlamentari europeu i les seves conviccions personals conflueixen en el text, que presenta al lector una periodista jove i enèrgica com a protagonista d’una història en què es fa la crònica d’una investigació que comença amb el comerç il·legal de la tonyina vermella al Mediterrani i que desemboca en el negoci de la immigració il·legal.

Romeva no es capbussa en la foscor que embolcalla tots dos comerços delictius, el de tonyines i el de persones. Atès el seu coneixement de les interioritats de totes dues activitats–la qualitat d’eurodiputat permet, per exemple, conèixer de primera mà tots els tripijocs legals i alguns dels il·legals que afecten activitats com ara la pesca–, es pot pensar que la intenció de l’autor a l’hora d’escriure aquest Sayonara Sushi té més a veure amb el crit d’alerta que amb la denúncia sòlida, i literària, basada en fets reals i provats.

En aquest sentit, la novel·la funciona: la facilitat amb què es llegeix i la senzillesa de la trama són útils a l’hora de transmetre al lector la idea que hi ha joc brut en tots els esglaons que recorre el negoci de la tonyina vermella, que mou un gavadal de diners anualment i que tendeix a aparèixer als mitjans de comunicació a causa de fets generalment negatius.

Hi ha el suggeriment d’altres idees, a Sayonara Sushi. D’una banda, l’autor fa equipara el comerç il·legal de tonyines i el de persones i, amb això, posa en relleu la degradació d’un model social en què els valors humans estan immersos en una decadència pregona.

De l’altra,  Romeva empra la relació sentimental que mantenen el germà de la protagonista i una dona japonesa per fer evidents les diferències culturals que malbaraten qualsevol intent de mantenir un diàleg obert i fruitós.

No és en absolut una pèrdua de temps, el llegir Sayonara Sushi, però cal reclamar a l’autor que es mantingui en la ruta de la novel·la i que posi fil a l’agulla –dit a la tecla– per dur als lectors un repàs seriós, encara que sigui passat pel turmix de la ficció, a tot el de denunciable que hi ha en els passadissos que transita professionalment. És segur que aquest hipotètic text encaixaria a la perfecció en el camp del thriller, sector novel·la negra, apartat corrupció, capítol pecats capitals comesos sense voluntat d’esmena.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s