La foto rebel

El PCE que aleshores liderava Santiago Carrillo va presentar-se a les eleccions generals del 1977 amb una imatge de fortalesa fenomenal que havia nascut i crescut durant els anys del franquisme. Tothom que tenia por que els rojos arribessin al poder, o fins i tot que l’acaronessin, va respirar alleujat quan el recompte de vots dels comunistes es va saldar amb 19 escons. La percepció general no va suportar el xoc amb la realitat.

D’ençà aleshores, l’escena sociopolítica ha romàs raonablement tranquil•la. Entre unes coses i les altres —el panxacontentisme general, el laisser faire, laisser passer, l’oblit de la responsabilitat individual…—, el carro ha enfilat el pedregar i hi ha començat a lliscar amb alegria.
La realitat, però, és tossuda i es manté ferma malgrat els comprensibles esforços que es fan per deixar-la de banda. L’11 de setembre passat la percepció general que Catalunya era un oasi va quedar ferida de mort. Potser encara ho sembla, però ara tothom sap que no ho és.
Una manifestació important, la d’aquell dia, tant com la que va tenir lloc un mes i un dia després a la barcelonina plaça de Catalunya. La realitat espanyola va tenir la seva oportunitat d’avalar la seva existència. La migradesa de la trobada fa saltar enlaire una altra percepció general: potser n’hi ha dues, d’Espanyes, però no hi ha dues Catalunyes: n’hi ha una i en ella hi viu una tribu de remugaires.
El 25 de novembre, la percepció i l’aparença tenen una nova cita, ara amb urnes pel mig. Serà interessant, el resultat de la jornada electoral. Sigui quin sigui.
Fa anys, un dels líders del PSOE, el demagog Alfonso Guerra, va encunyar aquella frase prePhotoshop: “Qui es mou, no surt a la foto”. En ella hi ha el preludi de l’immobilisme que ha dut els socialistes a la pràctica del vol gallinaci i, també, una mentida del tot interessada. És clar que qui no es mou, no surt a la foto.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s