Un final d’adolescència

L’instint del llop, Massimo Lugli. Traducció de Josep Alemany. Edicions de 1984, 2012. Pàgines: 313.

Les aparences enganyen. Pirandello va basar la seva obra en aquesta veritat, que és una de les clàssiques –en el sentit d’eterna–. Força dècades després que l’autor de textos com ara És així, si us ho sembla, Sis personatges en cerca d’autor i El difunt Mattia Pascal, un altre italià en fa una aproximació completament diferent.

El protagonista de L’instint del llop és un jove que creix en el si d’una família benestant, una d’aquelles que vistes des de fora, fan pensar que hi ha gent que viu bé. La realitat, però, és insubornable i no es casa amb les interpretacions desinformades.

El text de Lugli –periodista de professió–, però, no es limita a exposar els problemes d’adolescència que afecten un nen de casa bona. A través del periple del seu personatge inventat i de les coneixences que l’acompanyen en moments diferents, l’autor posa en relleu els desajustos socials i proposa, sense lloar-la, una visió de l’existència que dóna valor al conreu de la personalitat pròpia en detriment de les garlandes i la faramalla que, suposadament, aporten la felicitat –sigui això el que sigui.

Per això, l’autor fa aparèixer personatges que, amb la seva coexistència, actuen com a models contraposats, com a cara i creu d’una mateix moneda.

L'instint-del-llopL’estil redaccional de Lugli és sòlid i congruent i té com a característica positiva una certa sequedat que aporta eficàcia al conjunt que es capaç de mantenir el lector engrescat tot i que, en determinats passatges, sembla perdre la voluntat de realisme que atorga pes específic a la novel·la i que permet pensar que L’instint del llop no és una d’aquelles novel·letes que escriptorets amb lleuritis aconsegueixen dur al món del negre sobre blanc més enllà de qualsevol tipus de lògica.

Comentari publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 21 de setembre.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s