Ensopegar amb naturalitat

Una de les frases que se sent a dir amb freqüència a causa de la crisi és que les coses mai no tornaran a ser com abans. És un falsedat de dimensions basilicals perquè està en la manera de ser de l’espècie humana ensopegar una vegada i una altra amb la mateixa pedra. L’omnipresent i cada vegada més qüestionat Facebook aporta un bon exemple.

Els anys finals de la dècada dels 90 van acollir l’ensulsiada de les empreses punt com. La irrupció a gran escala de les noves tecnologies en la vida quotidiana, amb la xarxa d’Internet com a vaixell insígnia, va oferir llit i taula a la cobdícia general: els inversors, des del convenciment que comprar accions de les empreses d’Internet era l’autopista lliure de peatge als famosos duros a quatre pessetes, s’hi van abocar amb ganes. Com una autèntica bombolla de sabó, el valor de les beneficiàries de les injeccions de capital es van inflar amb desmesura fins que la realitat, que tendeix a imposar la seva llei amb rotunditat, els va explicar el conte del rei que anava nu. D’un dia per l’altre, el miratge va passar a ser un record i, també, una llosa per als mercats financers, que van patir les conseqüències de la seva voracitat.

Poc més de deu anys després, l’afer Facebook revifa els espectres de la crisi punt com quan, en encarar-se a la realitat borsària, es comença a desinflar i arrossega d’altres empreses de l’àmbit de les xarxes socials al descens del valor amb què se les ha estat percebent. Ben mirades, no són gaire cosa més que passatemps força alienadors i quasi idiotitzants.

Res no fa pensar que les lliçons que se’n poden extreure de la crisi general tindran més volada. La memòria general és curta i la naturalesa humana és extremament feble. Els propòsits de contrició que es fan públics ara són només la resposta ràpida a la necessitat de dir alguna cosa per fer veure que es fa alguna cosa per mirar de posar remei a alguna cosa.

La pedra per a la propera gran ensopegada ja està en la fase de recerca i captura. Tot tret d’escarmentar.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s