Copia i enganxa

(Comentari publicat al suplement Cultura de l’AVUI el 7 de desembre del 2006)

Kafka. Literatura y pasión, Nicolas Murray. Traducció de Silvia Kot. Editorial El Ateneo, 2006. Pàgines: 420.

El relat imprès d’una vida pot satisfer interessos diferents, des de la tafaneria més senzilla fins a les ganes de conèixer tant com sigui possible la persona de què es parla, però, tant si es tracta d’una cosa com de l’altra, o de qualsevol altra, el relat ha de mantenir la voluntat de ser ambiciós i d’oferir un retrat tan ric i tan complet com sigui possible. Això ha de passar en el cas que es vulgui elaborar una obra digna i que esdevingui útil sigui quin sigui l’ús que se’n vulgui donar.

Se suposa, d’altra banda, que el biògraf sap que la vida d’una persona és el fruit d’un procés complex en què són molts els elements configurants i que la intensitat de la seva incidència no és homogènia. Des d’aquestes consideracions, gairebé no cal apuntar que, si tot això es dóna com a base de treball, el valor del relat biogràfic acabarà depenent del valor de la vida a què fa referència.

 En aquest context, amb un personalitat com la de l’escriptor Franz Kafka, autor de textos com ara La metamorfosi i El procés i que està considerat com un dels referents de la literatura universal, sembla que la seva biografia hauria de ser captivadora pràcticament sense haver de fer gaire res més que explicar-la, contextualitzar-la i, sense haver d’esmerçar-hi gaires esforços, interpretar-la. Malauradament, Nicholas Murray ignora l’oportunitat de deixar escrita una obra que pugui considerar-se important.

 Murray ofereix una aproximació a l’autor de Praga basada en el copia i enganxa. Bona part de Kafka. Literatura y pasión l’ocupa la transcripció de fragments de la correspondència entre el biografiat i una de les dones amb què va estar promès, Felice Bauer. Murray intenta explicar la vida de Kafka a través de les coses que el literat escrivia a Bauer i, amb aquest procediment, deixa en evidència el silenci eixordador que fa planar sobre tota la resta de fets i circumstàncies de la vida del biografiat. Resultats? La sensació que no s’ha explicat tot el que caldria i, a partir d’un cert moment, un avorriment letal. Pobre Kafka…

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s