Amb la camisa aixecada

(Comentari publicat al suplement Cultura de l’AVUI el 16 de novembre del 2006)

Matthew Pearl, L’ombra de Poe. Traducció de Josefina Caball. Columna, 2006. Pàgines: 449.

Els lectors que hagin gosat assumir el repte d’empassar-se de cap a cap L’ombra de Poe s’hauran que aquesta obra de Matthew Pearl entra de manera clara en la categoria de narrativa aixecacamises, aquella que se situa a dues o tres passes de creuar la línia imaginària que ja permet parlar d’estafa.

Pearl, com tants d’altres col·legues seus que es beneficien d’una certa política de màniga ampla a l’hora de decidir què es tradueix i què no es tradueix, es presenta amb l’aval d’haver estat autor d’un best-seller, El club Dante, que, efectivament, s’ha venut molt bé. Però que un títol funcioni, a l’hora de vendre’l i a l’hora de llegir-lo, no garanteix de cap de les maneres que tots els títols mantinguin el mateix rendiment. I quan s’arriba a L’ombra de Poe es comprova que allò que la flauta sona per casualitat és cert.

Una de les grans mancances d’aquest Pearl 2 té a veure amb l’interès, que és inexistent. Si algú, un autor, pretén mantenir l’atenció del lector durant 449 pàgines, s’ha d’empescar alguna cosa més potent que no pas el com i el perquè de la mort d’un literat real –Edgar Allan Poe– que, en la ficció, només preocupa un protagonista extremament incoherent en relació als seus propis paràmetres de personatge inventat.

I si l’excusa argumental és feble, amb molt d’ofici, es pot fer passar bou per bèstia grossa, que és una manifestació de capacitat narrativa que a L’ombra de Poe no es produeix ni per aproximació: el disseny dels paranys que l’autor prepara per al lector amb l’objectiu de poder omplir pàgines a dojo i, a la vegada, emmascarar el fet que no té res a dir és tan evident que, com a poc, el lector aconsegueix plenament el dret a sentir-se insultat.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s