Fins ara, Curro!

Una d’aquelles malalties que els mitjans de comunicació anomenen eufemísticament com de llarga durada ha posat fi a la vida del madrileny Sancho Gracia, l’actor que va marcar tota una generació mentre cavalcava per a la ficció per les serralades andaluses en companyia dels seus fidels Estudiante, Algarrobo i Fraile. Sancho Gracia ha mort i, amb ell, s’ha endut Curro Jimenez, el personatge que va ser un referent en una terra que feia pocs mesos que havia enterrat el Dictador.

L’impacte que va tenir Curro Jimenez en el seu moment és, avui en dia, irrepetible. Amb massa televisors en blanc i negre –el color no va arribar de veritat fins als Mundials del Naranjito–, amb unes estructures socials que s’alteraven cada dia malgrat la pervivència del to militaritzat i la supervivència de la dreta postfranquista, la televisió duia als menjadors la figura d’un rebel que imposava la seva llei després d’haver estat víctima d’una injustícia. Ell sí que ho aconseguia; el poble que el seguia través del televisor, no –i encara en paga les conseqüències.

Curro Jimenez era un heroi modernitzador: no se n’estava d’amagar les seves ganes de viure; cavalcava en llibertat; se les tenia amb el poder establert, imposava justícia, reia sovint i amb ganes… Fets molt nous, en aquella època, en aquell Estat.

La sèrie va tenir efectes col·laterals: es va incrementar notablement la presència de les patilles en els paisatges humans –n’hi havia tants que volien ser com el fora de la llei… quanta innocència…– i va augmentar la venda de les navalles com les que obrien els actors ara sí ara també –fins i tot se’n venien de plàstic per a la canalla.

Qui no va voler ser Curro Jimenez en algun moment d’aquells moments?

I qui no voldria ser-ho ara?

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s