Contra el GPS

El GPS, útil per a segons qui i per a segons què, ha esdevingut una metàfora cruel d’un sistema social injust amb les persones.

Els professionals que treballen amb un volant entre les mans –els taxistes, els camioners, els repartidors…– poden estar agraïts al departament de Defensa dels Estats Units, que és el que va tirar endavant amb la invenció (El GPS a la Viquipèdia). Altres grups de professionals també se’n beneficien. I la gent del mar.

Pel que fa a la resta, la cosa no està tan clara.

L’ús del GPS és senzill: se li diu a la màquina on es vol anar i la màquina marca a cops de veu la ruta a seguir.

Una de les conseqüències directes de l’ús del GPS és l’anul·lació de part de les habilitats personals del conductor, que només ha de preocupar-se de no sortir de la pista i de no endur-se res ni ningú per endavant. Es pot dir que es condueix segons el dictat, prop de ser una mena d’autòmat despersonalitzat. Una concessió més a aquest procés global que, de mica en mica, elimina la implicació de l’individu en la seva pròpia vida.

El GPS ataca alguns dels fonaments del romanticisme –del moviment nascut a Alemanya a finals del segle XVIII– com ara el valor de l’aventura, de la vida intensa, de la recerca de la llibertat…

El GPS du un conductor d’un punt a un altre i glorifica la rutina, el conservadorisme, la repetició, el conformisme…

A canvi, en no seguir el giny, la possibilitat de despistar-se és també la possibilitat de trobar camins nous a través de paratges i paisatges que haurien romàs ignorats. És la possibilitat de conèixer realitats que potser són plaents en extrem. És la possibilitat d’exercir la presa de decisions en optar mentre es condueix i en valorar un cop s’ha arribat a lloc. És la possibilitat d’equivocar-se i d’aprendre dels errors propis. És la possibilitat de viure amb plenitud.

Perquè sempre s’arriba a lloc, el fet de perdre’s no és una desgràcia sense remei. Sempre hi ha l’opció d’emprendre una nova ruta en la propera ocasió i de gaudir de la sensació de poder que atorga el saber que no es condueix a les ordres de ningú.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s