Europa, Europa

Pels volts del 1940, bona part d’Europa desfilava o estava a punt de desfilar amb el pas de l’oca al ritme que marcava Alemanya. La batuta la duia en Hitler –dictador–, que havia estat escollit en unes eleccions democràtiques.

A Itàlia, manava en Mussolini –dictador–, que havia estat nomenat president del consell de ministres pel rei Víctor Manuel III com a resposta a l’esplendor del feixisme i la bona salut dels camises negres que havia organitzat l’exsindicalista en l’arrencada de la dècada dels 20.

A Espanya, manava en Franco –dictador–, que mantenia bona part de la població en la misèria econòmica i moral perquè ell sí que sabia què era bo i què era dolent per als españoles todos.

A França, se les havien amb els problemes de la grandeur.

A la Unió Soviètica, manava l’Stalin –dictador–, que delmava el poble a cop de pla quinquennal.

Anglaterra, al seu torn, feia la seva vida. Com diu l’anècdota, quan hi ha molta boira al Canal de la Mànega, el continent està aïllat.

Pels volts del 2012, bona part d’Europa desfila o està a punt de desfilar al pas de l’índex de la prima de risc al ritme que marca Alemanya. L’aixeta dels rescats l’obre i la tanca l’Àngela Merkel, que ha estat escollida en unes eleccions democràtiques.

A Itàlia, mana en Mario Monti, que ha estat nomenat pel Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu com a resposta al desgavell protagonitzat pel seu predecessor i per la seva pàtria en general.

A Espanya, mana en Mariano Rajoy, que du bona part de la població a la misèria econòmica i moral perquè ell sí que sap què és bo i què és dolent per als españoles todos.

A França, se les tenen amb els problemes de la grandeur.

A Rússia, mana en Vladimir Putin, que intenta arrodonir la transformació del seu país en un gran gulag.

Anglaterra, al seu torn, fa la seva vida. Com dirà l’anècdota, quan hi ha mar muntanyosa a les borses, el continent està aïllat.

És curiosa, la tendència de la història a repetir-se.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s