La tonyina com a símptoma

Tonyina és el nom comú que aplega les vuit espècies que sí que formen part del gènere dels túnids i les prop de quaranta que tot i pertànyer a la família dels escòmbrids i compartir-ne algunes de les seves característiques, no són tonyines veritables.

Pel que fa a l’espècie emblemàtica, la tonyina vermella (Thunnus thynnus), se la troba en tres grans hàbitats: les aigües de l’Atlàntic i de la Mediterrània, les llaunes de conserves i les llotges de peix del Japó. Aquesta espècie se la coneix també amb els noms populars de porc del mar –pel seu rendiment comercial– i or vermell –per la mateixa raó–. Curiosament, aquesta apel·lació agermana la tonyina vermella i el corall vermell, que està seriosament amenaçat a causa de la sobreextracció.

El seu valor econòmic és la causa de la seva delicada situació com a espècie. La tonyina vermella, juntament amb la tonyina del sud o tonyina blanca (Thunnus maccooyii), està considerada en perill d’extinció. No ha de sorprendre ningú que la sobrepesca –sinònim d’avarícia forassenyada– en sigui l’amenaça principal.

L’escenari en què esllangueix l’espècie és el mateix des de fa anys. Les exigències del consum fan que pescar tonyina sigui rendible. Molt rendible. I, davant els guanys dineraris, no hi ha límits. Si s’han d’alterar les dades sobre les captures, s’alteren. Si s’ha de orientar els polítics, se’ls orienta. Si s’ha d’actuar en la il·legalitat, s’hi actua.

Un exemple recent: la periodista italiana Eleonora de Sabata escriu, en el seu blog (blog d’eleonora de sabata), sobre la detenció d’un camió amb quaranta tones de tonyina vermella catalogada com a tonyina d’aleta groga (Thunnus albacares) per eludir les restriccions vigents. Es dóna el cas que la quantitat de peix decomissada pels carabinieri representa prop del 2 per cent de tota la tonyina vermella que poden capturar legalment el 2012  els pescadors italians. Si és té en compte que la policia vincula aquesta mena d’accions a la màfia de Catània, és senzill imaginar tota la tonyina vermella que circula sense papers.

Un cop al mercat, hi ha dues menes de consum de la tonyina vermella. El convencional massiu du aquest peix majestuós –prop de cinc metres de llargada i set-cents quilograms de pes– a les prestatgeries dels supermercats, en què es distribueix envasat. El desmesurat té lloc a Japó. Ara sí, ara també, les informacions sobre el preu a què arriba el quilo de tonyina vermella a les llotges japoneses permeten dubtar de si s’està parlant d’un peix o d’una pintura de Van Gogh.

Les reclamacions de les entitats mediambientalistes acostumen a ser pols en el vent i no reben gaire atenció per part del sistema. En el cas de la tonyina, però, hi ha una convicció generalitzada de què només no participen els que en treuen beneficis directes.

En els clams a favor de la tonyina vermella, hi ha els mediambientalistes, sí, però també hi ha biòlegs que creuen fermament en la convivència entre els peixos i els seus capturadors i que defensen la pesca sostenible; hi ha administracions públiques que es fan sentir de tant en tant –l’Eurocambra–; hi ha la FAO (Organització Internacional per l’Alimentació i l’Agricultura), que depèn de la Nacions Unides… I, per posar la cirereta al pastís, hi ha els Estats Units, que han demanat a la Unió Europea que premi el fre amb ganes perquè està matant la gallina dels ous d’or.

Més enllà de la possible desaparició de l’espècie –les granges de tonyina vermella encara no són la solució del problema– i de l’activitat econòmica que en depèn, hi ha l’alteració del medi ambient. Qualsevol persona mínimament documentada ha de saber que la desaparició d’una espècie altera sí o sí l’ecosistema en què tenia l’hàbitat. Així mateix, aquesta mateixa persona hauria de saber què opina sobre l’estat en què llega el planeta a les generacions que vindran.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s