Una llengua de fireta

Les penes del català són eternes: una llengua, sense un Estat, les passa magres. Ser l’idioma propi d’una nació no compta prou. Si la nació és descafeïnada, prou fa amb sobreviure. Amb el permís del cas Bankia i de la inflamació de gònades dels promotors i els seguidors de la Roja, el mes de maig mediàtic ha acabat amb dues sentències judicials que demostren que sempre plou sobre mullat.

D’una banda, els tribunals –que dicten sentències en funció de les lleis redactades pels polítics– troben bé que s’adobi el camí de la segregació lingüística. De l’altra, un ajuntament –el de Barcelona– no pot tractar el català com a llengua preferent. L’Espanya –la Castella– que viu a Catalunya ha animat aquestes alegries judicials que es mouen en l’àmbit del que és simbòlic.

La incidència real de totes dues sentències, més enllà del mullader mediàtic, serà minsa: el castellà se sent arreu amb una freqüència que no convida a l’optimisme. Si se li afegeix el fenomenal procés de degradació a què està sotmès el català, l’esperança només està a l’abast d’aquells que viuen amb l’esperit de la Resistència. Les sentències recents no passen de ser un cop de vent.

Són, amb tot, esfereïdorament certes dues de les frases que hi ha en el quart fonament de dret de la sentència sobre l’ús del català com a llengua preferent a l’Ajuntament de Barcelona (Text de la sentència del TSJC): “La qualificació del català com a llengua pròpia no té rellevància pel que fa a la seva posició legal ni justifica una utilització preferent del poder públic” i “No hi ha un deure general de coneixement del català paral·lel al que existeix respecte el castellà (…)”.

El català no té cap llei amb cara i ulls que li doni suport. Per això és una llengua de fireta. Com ho han estat i ho són els governs de la seva nació. Com ho ha estat i ho és part del poble que la parla.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s