Participacions preferents

El curs accelerat d’economia global que du a terme si et plau per força la població que paga impostos la posa en contacte amb realitats insospitades. Les participacions preferents entren en aquesta categoria: el noi o la noia tan simpàtics de la caixa –o el noi o la noia sorruts del banc– han deixat de ser persones de confiança. Ara són persones de desconfiança, perquè han estat elles les que han perpetrat en els clients una mena de robatori a somriure armat. Sí, és clar, com en l’exèrcit, elles només obeïen ordres.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) fa mesos que segueix la pista als llestos i les llestes que van decidir engruixir les seves entitats financeres amb aquestes participacions preferents que els i les situen sense discussió en l’àmbit del delicte moral. En el cas de la CNMV, hauria estat lloable que perseguís les males pràctiques mentre es produïen, però, ja se sap, l’Imperi En Què Mai No Es Ponia El Sol Fins Que Es Va Pondre Del Tot I Per Sempre ja les té aquestes coses. És a dir, que encara gràcies que ara fan alguna cosa –a la seva manera– per posar remei a l’estafa.

Les dades més recents fetes públiques són de traca: la comissió ha fet un cop d’ull al 70 per cent de les operacions amb participacions preferents gestionades entre el 2008 i el 2011 i ha trobat que el 43 per cent dels casos són irregulars. Arrodonint-ho: una de cada dues participacions preferents pot estar emparentada amb la soferta enganyifa de l’estampeta. Això, en el més esperançador dels casos.

Els afectats són els de sempre: persones de bona fe que no dubtaven dels empleats de la sucursal de tota la vida i que van signar a ulls clucs el que els van posar al davant i després encara van donar les gràcies per l’atenció rebuda. Atenció preferent, per descomptat.

La CNMV diu que ha obert quatre expedients sancionadors i que quasi segur que n’obre un parell més. No diu gaire cosa més perquè, segons el president de l’ens, Julio Segura, el ball de bastons que han protagonitzat caixes i bancs fa que ara com ara, la CNMV no tingui clar la identitat dels responsables que està encalçant. Una meravella. Els Germans Marx matarien per un guió d’aquest nivell.

La cosa divertida és que els partits polítics amb representació parlamentària a l’Estat –CiU, PP, PSOE, IU, UPiD, PNB i els del Grup Mixt– s’han posat d’acord a considerar que la manera en què s’han gestionat les participacions preferents ha creat alarma social i ha estat un frau. Com aquell, han vist la llum. Com la CNMV, l’han vista tard. Tardíssim.

Per sort per a tothom, aquests partits polítics són els que han de vetllar pel benestar dels ciutadans. És evident que no cal patir.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s