Catalunya és una ceba fotoixopada

La ceba és una simpàtica planta bulbosa que forma part habitual de la cuina mediterrània. La seva constitució facilita que se la pugui desfer per capes. Quant al procés invers, el duen a terme les persones a l’hivern quan afegeixen peces de roba a la seva còrpora de manera continuada –samarreta prima, samarreta més gruixuda, camisa, jersei primet, un altre de més gruixudet, un folre polar i, com a capa exterior, l’imprescindible anorac.

Catalunya manté una relació especial i patriòtica amb aquesta planta, fins al punt que ser un català o catalana coherent és equivalent a ser de la ceba.

Quinta essència del catalanisme –amb algunes de les seves virtuts i absolutament tots els seus defectes–, la part de CiU que governa la nació empra les tècniques del Photoshop i es dedica a jugar amb les capes de la ceba que administra a l’hora de fer quadrar els comptes.

Pel que fa a les capes de correcció selectiva, ja n’ha aplicades tres. La del pressupost del 2011 ja esvaïa el pressupost anterior en un 10 per cent. La del 2012 treballava sobre la immediatament anterior i, ara, la tercera deixarà fora de la imatge econòmica del país més de 2.500 milions d’euros més. Fins arribar al gruix del ceballot encara hi ha marge.

Aquesta acció demana l’aplicació subsegüent de capes de nivells. Això és fàcil de fer: els nivells més alts es preserven i els més baixos pateixen les conseqüències del desplaçament cap a la dreta del nivell de grisos. Els nivells més baixos, que corresponen als colors foscos, ara ho tenen negre. Directament. Els nivells més alts segueixen pensant que la vida és bonica.

Com que sembla que la ceba no es queixa gaire, el govern crea una nova capa. Aquesta, de degradats. Així, i per fer cas a les ordres rebudes –les de Madrid–, el pressupost que s’havia de dedicar a les polítiques actives d’ocupació serà la meitat del que es va establir per a l’any passat. Això sí que farà plorar: els Centres Especials de Treball (CET), les entitats d’inserció laboral i  les entitats de treball amb suport –totes les que treballen amb persones que necessiten atencions especials– tenen tots els números de la rifa a l’hora de fer figa.

No són les úniques entitats que ho patiran: la capa de degradats també afecta la formació dels aturats de llarga durada i l’impuls de les polítiques generals d’ocupació.

La ceba catalana, molt fotoixopada, encara pot patir més: encara se li poden aplicar capes de motius, de color uniforme, de corbes, d’exposició, d’intensitat, d’equilibri de color, de filtres fotogràfics, de posterització, de llindar…

Sí que sembla que, ara com ara, no se li aplicarà una capa d’inversió, la qual cosa demostra que ser de la ceba –o viure en ella– fa de mal pair.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s