Sobreviure a la realitat

(Comentari publicat al suplement Cultura de l’AVUI el 7 de juny del 2007)
Un hombre: Klaus Klump, Gonçalo M. Tavares. Traducció de Rita da Costa. Mondadori, 2006. Pàgines: 125.
Malgrat l’aparent fredor explícita de la redacció, la prosa de Tavares és apassionada. Ho és de manera continguda, soterrada, i demana la implicació del lector, que no costa d’atorgar perquè, a diferència de segons quines bombolles de sabó estilístiques que, en esclatar, només deixen una mica de fum pretensiós com a prova d’una existència naturalment efímera, el text d’aquest autor s’endevina destil•lat i, per tant, precedit d’una reflexió sobre la condició humana que, sí, sense cap mena de dubte, l’impregna sense solució de continuïtat.
La història que embasta la novel•la curta Un hombre: Klaus Klump no destaca per l’originalitat: parla de persones que, quan toca, són joves i mantenen els comportaments que responen a les característiques psicològiques inherents a l’edat. La impossibilitat de defugir els estralls d’una guerra provoca reaccions que comporten decisions que, al seu torn, generen situacions en el futur. Se’n pot dir maduresa o se’n pot dir destí, si es vol i si es creu que el destí se l’escriu cadascú una mica cada jorn.
La duresa pètria i el sentit de la mesura de la prosa del relativament jove Tavares –que també exerceix com a poeta– demostren dues coses que, avui en dia, quan la pràctica de la literatura té més a veure amb la mercadotècnia i el show-business, cal agrair amb sinceritat: el domini real del vocabulari –la precisió és un valor que es perd– i la voluntat de retornar a l’acte de la lectura un valor que ara com ara sembla pertànyer –en general– als temps passats: el de l’exposició i la transmissió d’unes idees que, un cop s’ha arribat a l’última de les pàgines i s’ha tancat el llibre, encara són prou vives per voltar, inquietes, pel cervell. Perquè aquesta obra breu és d’aquelles que, sense que se’n sàpiguen escatir les raons, costa d’oblidar. Potser és perquè exposa un grapat de veritats. Potser.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s