L’atracció pel blau

La pràctica del submarinisme posa els esportistes que el practiquen en contacte íntim amb el mar. S’hi enfonsen per voluntat pròpia. Perquè hi troben plaer: la fascinació pel blau –una realitat? un concepte?– existeix.

Cada persona té una resposta quan se li demana què hi troba, en el blau.

Pere Secorún, el director del programa de reportatges Thalassa, en té una que està vinculada a l’evolució de les espècies: considera que l’atracció que senten els humans pel mar l’explica la satisfacció inconscient que s’experimenta quan es torna al lloc en què tot va començar. Perquè la vida va sorgir en el mar. Un retorn a les arrels més primigènies, doncs. Un trobar-se com a casa.

Una altra tesi també té en compte la idea de la tornada, tot i que, en aquest cas, allò que es troba en el mar quan s’hi està submergit és un eco –gegantí i força més fred– del ventre matern. El mar, doncs, com a mare. Per segon cop…

Hi ha qui gaudeix de la immersió perquè s’escapoleix de la dictadura de la llei de la gravetat i, amb unes certes limitacions, pot volar.

D’altres, en canvi, busquen l’aigua com a punt de suport a l’hora de sentir-se bressolats, acotxats, acaronats…

N’hi ha que tenen el blau com a teràpia: substitueixen la visita al psicòleg amb una estona de contemplació dels matisos de la blavor en un entorn en què no hi ha barreres ni fronteres: la mirada es perd, s’esvaeix, es dissol i conviu amb lluïssors, amb ombres, amb reflexos, amb tonalitats…: la fusió de l’ull amb allò que està mirant, la fusió de la persona amb el seu entorn.

El silenci també funciona com a resposta quan es demana el perquè de l’atracció envers el blau. El silenci que permet un cert aïllament, un cert retrobar-se amb el so de la respiració pròpia, i el silenci quasi absolut que només trenquen remors estranyes i remotes i la cantarella alegre de les bombolles que s’acuiten cap al cel.

I encara hi ha els que s’hi capbussen perquè estan convençuts que cada cop que ho facin aconseguiran una experiència del tot nova i sempre diferent.

De respostes, n’hi ha moltes. Tantes com persones que senten la crida del blau quan els convida a deixar enrere, ni que només sigui durant una estona, el caos estrepitós de la societat civilitzada.

Anuncis

2 comments on “L’atracció pel blau

  1. Karma ha dit:

    Molt maco el post…. pura poesia blava 😉

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s