La innocència

(Comentari publicat al suplement Cultura de l’AVUI l’1 de febrer del 2007)

Memòries d’una doctora, Nawal El Saadawi. Traducció de Montse Vancells Flotats. Edicions de l’Albí, 2006. Pàgines: 112.

L’escriptora egípcia Nawal El Saadawi ha arribat a ser, a causa del compromís de la seva obra amb la dona i amb les bondats –i les complexitats– del món àrab, una veu reconeguda internacionalment. Aquest seu valor té com a referències físiques la difusió dels seus escrits i els premis que se li han atorgat, entre els quals hi ha el XV Premi Internacional Catalunya, que li va ser concedit l’any 2003.

El Saadawi, amb el valor afegit que aporta l’acumulació de l’experiència –que és útil si qui la té reflexiona sobre el perquè de les coses–, ha enriquit les textures dels seus escrits i, així, els ha dotat dels valors intel·ligibles que atorguen a la literatura la qualitat de la universalitat.

És per això, pel contrast, que Memòries d’una doctora es presenta al lector, en aquesta traducció al català, amb la innocència de la primera de les flors de la primavera. El text, breu, va entrar en contacte amb el públic el 1957, quan es va començar a publicar per capítols en una revista. L’autora, aleshores, tenia més a veure amb el món de la medecina que no pas amb el de les lletres, però aquesta obra lleument autobiogràfica va ser premonitòria de la seva reorientació vital.

La novel·la, que no recull tots els capítols que es van publicar en la dècada dels 50, és llegidora i, en la seva senzillesa mancada de pretensions i pretensiositat, encomana una certa alegria de viure gens menyspreable.

Memòries d’una doctora és un primer pas, un tempteig, i, per tant, com a novel·la, no és perfecta. De fet, hi ha passatges –pocs– que, de tant càndids, de tant juvenils com són, gairebé apareixen com a antiliteraris. La sinceritat que traspuen, però, els redimeix.

Més enllà del valor estricte com a narració escrita, el text és útil a l’hora d’esbossar una realitat que l’autora coneixia bé perquè l’estava vivint i, també, com a fita inicial d’una trajectòria que la constància ha acabat fent profitosa.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s