Suïcidis

Dimitris Christoulas, grec, de 77 anys, s’ha llevat la vida en una plaça d’Atenes. Ha deixat una nota que s’ha donat a conèixer de manera parcial i que permet pensar que l’ancià s’ha matat per mantenir la dignitat. La seva dignitat. El mal govern a què està sotmès el seu poble té part de la responsabilitat dels fets. De la mort de Christoulas i de la de tots els altres ciutadans grecs que s’han llevat la vida com a última resposta a una crisi generada per uns folls.

Només se’n parlarà uns dies, dels suïcidis a Grècia.

La premsa –el periodisme en general– manté actiu aquest estrany tabú que obliga a mantenir els suïcidis en la foscor de les coses no explicades. Una veritat no dita mai pot acabar sent una mentida. O pot haver no existit. Només se’n parla quan és inevitable, quan el trànsit es produeix de manera pública. També se’n va parlar, del suïcidi del tunisià Mohamed Bouzazi. Se’n va parlar tant que es va contribuir a crear una primavera àrab. Compte, no és bo promoure segons quines idees… Protestar, amb la crisi que hi ha? Fuig, fuig… Acota el cap, submís.

Ara, però, és diferent. Una mort voluntària ja no és només això: cada suïcidi és una acusació, és un dit a la nafra. El poder no se’n preocupa –dorm ben acotxat cada nit–, però se’n ressent en la hipocresia: què importa, la xurma? Però s’ha de fer veure que sí que importa, que tot es fa per ella i que sense ella… Sense ella no hi hauria esclaus, però això no es pot dir. Fins i tot les ànimes sotmeses tenen la temptació de la rebel·lió.

Senyors i senyores desesperats: facin el que hagin de fer, però no facin nosa. I, sobretot, no esquitxin la moqueta, que la sang costa molt de netejar.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s