Heroi antiheroic

(Comentari publicat al suplement Cultura de l’AVUI el 26 de març del 2006)

Noblesa obliga, Donna Leon. Traducció de Xavier Solé Muñoz i Xavier Garcia Muniesa. Edicions 62, 2006. Pàgines: 272.

Les novel·les de sèrie negra provinents dels Estats Units i els relats del polar francès, amb el suport corresponent del cinema en un i l’altre cas, han ajudat a perpetuar un clixé que, amb una fortuna més gran o més petita, ha estat revisitat per un llarg reguitzell d’autors: de detectius privats durs  i policies solitaris i marginals n’hi ha un bon grapat que tenen un nom propi –no els recordarem ara.

En paral·lel, aquest clixé ha generat el seu ens contrari i complementari: ja hi ha uns quants justiciers que passegen pel món de la ficció en companyia de la síndrome Colombo.

El comissari Guido Brunetti, fill en tinta de Donna Leon, té poc a veure estèticament amb el policia que va encarnar Peter Falk: no debades ­–i aquí ens llancem de cap al tòpic!— els trànsits de de Brunetti es produeixen en les terres i les aigües venecianes. I això marca. Però hi ha coses, com ara la cerebralitat, que l’emparenten amb el rei de la gavardina desmanegada.

A pams. El cas policial que l’autora relata a Noblesa obliga és, en ell mateix, insignificant, tot i que hi ha una mort pel mig. És insignificant, diem, i, segons com, de resolució fàcilment previsible. I és aquest fet el que ajuda a entendre la destresa de Leon, perquè l’autora aconsegueix generar addicció amb tot un enfilall de trames que avancen regularment, com branques que esdevenen fortes a mesura que creixen mentre es nodreixen de la saba que prové del tronc de què han brotat.

Que un policia –amb el clixé com a model de referència— es preocupi per la felicitat de la seva muller i els seus fills, amb què mena un relació força convencional –si és que hi ha alguna convenció en les relacions—; que tingui un sentit de la justícia universal fruit de les reflexions profundes; que, en certa manera, visqui aïllat de la societat de què ha de prendre cura, tot això és un encert. I que funcioni literàriament, un deo gratias.

Trobar llibres de Leon en la pila de best-sellers d’edicions de butxaca pot induïr la desconfiança: cal vèncer-la.

Anuncis

One comment on “Heroi antiheroic

  1. […] Leon: Muerte en la Fenice; Vestido para la muerte; Muerte y juicio; Acqua alta; Mientras dormían; Noblesa obliga; El peor remedio; Amigos en las altas esferas; Un mar de problemas; Malas artes; Justicia uniforme; […]

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s