Iogant a iogar

El ioga l’embolcalla una mitologia que fora bo desembullar. Una concentració intensa no desemboca en la levitació. Així mateix, una concentració ultraintensa no resol els pagaments de la hipoteca, ni tan sols si és tota una comunitat de veïns la que s’aplega per dur a terme aquesta provatura –tot i que unir sense fissures una comunitat de veïns per fer alguna cosa junts ja és un fet qualificable de proesa.

Això no treu mèrits al ioga. Fonamentalment, és una disciplina física pensada per a mantenir el cos en bon estat. Un primer pas, aquest, que mena al següent: en un cos sa, una ment sana. Els beneficis que cadascú en pot arribar a treure, del fet de tenir una ment sana, ja pertanyen a l’esfera del que és particular, però és bo pensar que, en general, es contribueix a fer que el món sigui un lloc una mica més agradable. En el  més dolent dels casos, sempre pot ser útil a l’hora de prendre’s les coses amb calma. Ara com ara, això és aplicable al 99,99 per cent dels casos. Malauradament.

La pràctica regular o esporàdica del ioga permet unes quantes constatacions.

Constatació una: segur segur segur que ni la ciència encara no sap ben bé totes les parts del cos que et poden arribar a fer mal si fas una sessió de ioga implicant-t’hi profundament sense tenir-ne el cos preparat.

Constatació dues: de mica en mica, sembla que no, però si vas fent, progresses: a partir d’un cert punt, tens la sensació que amb el temps sí que podries arribar a tocar-te els dits dels peus amb els de les mans sense doblegar les cames.

Constatació tres: el ioga fa obligatòria la utilització del sentit de l’equilibri. Literalment.

Constatació quatre: el cos femení, quant a la capacitat de flexibilitat, de torsió, de doblegament, de fer tirabuixons i de perfeccionar l’estètica de l’espiral estàtica de sentit ascendent, està a anys llum del cos masculí. A anys llum per davant, s’entén. El que les ments desbridades –les masculines, fonamentalment– puguin arribar a elucubrar a partir d’aquesta constatació també pertany a l’esfera del particular.

Val a dir, però, que aquesta possibilitat obre la porta a la reflexió des de l’òrbita de la masculinitat.

En primer lloc, és correcte emprendre una sessió de ioga amb perspectives mentals com les apuntades quan allò que proposa la senyora Asana és un camí cap a la pau de l’esperit basada en l’harmonia i la relaxació de la materialitat de la persona? És lleig fer-li un lleig, a la senyora Asana i a la seva nombrosa descendència -la Shavasana és la més maca de totes.

En segon lloc, és correcte fer-ho quan, a la vegada, cal posar la palma de la mà esquerra plana a terra a la banda interior del peu esquerra però passant el colze esquerra per sota del genoll esquerra –que fa marcar un angle de 90 graus a la cuixa i el turmell– mentre la mà dreta ha de tocar l’orella esquerra amb el braç dret mig girat per sobre de l’esquena i el peu dret ha de recolzar a terra amb les puntes dels dits com a punt extrem d’una cama completament estirada que compleix una funció d’hipotenusa amb un angle d’arrencada de 45 graus a comptar des del punt en què l’ungla del dit gros toca a terra? I tot això cal fer-ho mentre no es deixa de banda en cap moment la preocupació extrema per la integritat absoluta dels penjolls de l’engonal, no fos cas que algun dia calgués fer-los servir per a alguna cosa…

Efectivament, la conclusió és òbvia: cada cosa té el seu moment i, com en tantes altres coses, en la pràctica del ioga, s’ha d’estar pel que s’ha d’estar… Fins i tot els del grup punk  Siniestro Total ho tenien clar quan van batejar el seu primer àlbum en directe: Ante todo mucha calma.

Ommmmmmmmmmmmmmmm…

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s