La vigència del llatí

El llatí es considera una llengua morta. Potser ho està, però no del tot. De fet, moltes de les expressions que s’han fet més o menys populars –en el sentit de conegudes o emprades– mantenen la vigència.

Dura lex sed lex. La llei és dura, però és la llei. Aquesta sentència és del tot certa en bona part dels casos, tret que els acusats tinguin la bossa prou plena com per a generar un estat d’in dubio pro reo –en cas de dubte, a favor de l’acusat–, que és el que permet una sentència absolutòria: aleshores se surt per la porta gran i es tenen camps per córrer.

Sic transit gloria mundi. Així passa la glòria del món. Avui en dia, això pot ben bé aplicar-se al Facebook: no hi fa res que un dia un comentari generi molts “m’agrada”. L’endemà no el recordarà ningú.

Cogito, ergo sum. Penso, llavors existeixo. És aplicable en alguns casos, tot i que, malauradament, ara com ara no té molta sortida. Hi ha la versió estiuenca –perd la g del primer mot– i els que l’apliquen regularment en la seva vida quotidiana fan cara de salut.

Grosso modo. De qualsevol manera. És una constant arreu. Així va tot, és clar.

Panem et circenses. Pa i circ. S’estudia la possibilitat d’actualitzar-la a panem et futbolensis. L’esperit inicial es mantindria intacte, però.

Homo homini lupus. L’home és un llop per l’home. Sí, els polítics estan inclosos en l’homo.

Et cetera. I altres coses. Sobre aquesta expressió, només cal recordar que no cal escriure etcètera etcètera etcètera –amb una vegada, n’hi ha prou– i que els tradicionals punts suspensius que s’acostuma a afegir a l’etc –etc…– també són sobrers. Més que res, que etcètera no vol dir encistellar en el bàsquet des de la línia dels tres metres.

Currículum vitae. Literalment, la cursa de la vida. Actualment, el currículum és com una mena de missatge en una ampolla que es llança al mar de l’Atur amb molt poques esperances de rebre alguna resposta.

Ad kalendas graecas. A les calendes gregues. Aquesta és la resposta que reben els governants catalans quan reclamen diners al govern de l’Estat.

Deficit. Dèficit. No calen comentaris. Hi ha milions d’experts per pam quadrat en el tema.

Habitat. Entorn en què es desenvolupa un ésser viu. Curiosament, hàbitat i hipoteca comencen amb la mateixa lletra.

Mens sana in corpore sano. Ment sana en un cos sa. Es fa realitat si es deixa de banda l’abús de la televisió i es pren un iogurt amb bífidus cada dia. No fumar també ajuda a fer el fet.

Nomina. Noms. Aquesta llatinada sí que té un futur negre, la pobra.

In vino veritas. En el vi hi ha la veritat. Qüestionable, especialment si en la digressió hi intervé el senyor Simón.

Solum certum nihil esse certi. L’única cosa segura és que no hi ha res segur, quod erat demonstrandum –cosa que es volia demostrar.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s