Qui és català?

Catalunya és un tema de conversa. Se’n parla des de l’economia, des de la política, des de la cultura, des del patriotisme, des de l’esport… Se’n parla des de dins i se’n parla des de fora. En el benentès, és clar, que això no la fa especial. De totes les nacions amb Estat i sense Estat, se’n parla, més o menys. Però de Catalunya també.

En el cas català, però, quan es parla de Catalunya com a concepte, costa de saber quina és la realitat que identifica. Sí, hi ha un territori, una cultura, una llengua, una història compartida, una voluntat de futur conjunt… O no.

Que hi ha un territori, un país físic, és cert. Segurament ho és, de cert. La resta…

Qui és, qui fa Catalunya?

Els catalans assenyats –tortell els diumenges i senyera al balcó l’11 de setembre– que tenen Barcelona com la capital de la seva pàtria ?

Els catalans arrauxats –tornarem a patir, tornarem a lluitar, tornarem a vèncer (vèncer entre cometes)– que també tenen Barcelona com la capital de la seva pàtria?

Els espanyols –“capital, Madrid”– que viuen a Catalunya?

Els catalans que diuen que són catalans –“capital, Autoodi”– però que pensen i senten en espanyol –“la Generalitat és una despesa inútil”–?

Els immigrants benestants que tenen casa a un país que ni coneixen ni volen conèixer?

Els immigrants pobres que miren de sobreviure?

Els immigrants que volen arrelar en una nova pàtria?

Els fills dels immigrants –de qualsevol onada d’immigrants– que menyspreen els seus pares i totes les conseqüències dels seus actes?

Els fills del immigrants que són més catalans que la muntanya de Montserrat i que parlen el català més bé que el 99,99 per cent de barcelonins i barcelonines?

Fora bo saber, amb una certa precisió, quants catalans queden a Catalunya. Catalans catalans, que quedi clar. La història és història, però, amb un futur encara per escriure, saber amb què es compta, ajuda.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s