Nord-americà i intel·ligent

Dave Barry is not making this up, Dave Barry. Crown Publishers, 1994. Pàgines: 244.

Dave Barry ha fet de l’humor la seva eina narrativa habitual. Les seves columnes setmanals i els seus articles per al diari dels Estats Units Miami Herald el van fer mereixedor, el 1988, d’un premi Pulitzer, que va rebre “per la sòlida utilització de l’humor com a eina amb què aportar idees noves sobre afers seriosos”. Un cop va deixar enrere la cosa de la lletra impresa, Barry manté la seva activitat comunicativa a través del seu web –www.davebarry.com– i ja no concorre –de manera faceciosa– a les eleccions a la presidència dels Estats Units.

Tot i que la seva definició d’un bon periodista afecta només aquells que no parlen mai de res que hagin d’investigar fora del menjador de la pròpia casa, Barry té la capacitat de connectar amb els seus lectors locals – els born in the USA– i també amb els internacionals: el seu humor treballa sobre les manifestacions de la condició humana i això el fa universal.

Dave Barry is not making this up és un recull d’articles i de columnes que permeten apreciar que l’autor se’n fot del mort i del que el vetlla amb un sentit extrem de la sanitat: els seus textos són els que permeten riure amb, no riure-se’n de. De fet, és ell qui apareix en bona part dels casos com a exemple de conducta risible.

En aquest llibre –un dels prop de quaranta que ha signat o co-signat–, l’autor parla del naixement del seu fill, d’una estada a la Hong Kong pre-xinesa amb la seva família, del concurs que va promoure entre els seus lectors per triar la cançó més dolenta, de les seves experiències amb el món de la nàutica, del –per ell i els pares de la seva generació–incomprensible món dels adolescents…

La temàtica dels seus articles és variada –admet que bona part del que ha escrit són reflexions sobre coses que ha llegit a la premsa–, però tots tenen una cosa en comú: el segell particular de Barry, que mai actua com a jutge. La seva tàctica expressiva consisteix a presentar la realitat amb una lent d’augment. Bona part dels fets que constitueixen la realitat convencional explicada convencionalment no resisteixen una mirada més acostada que en posa de relleu els elements ridículs. Aquesta manera de fer no l’ha inventada Barry, però sí que l’ha refinada fins als extrems de la hilaritat.

Llibres llegits de Dave Barry: Dave Barry’s Complete Guide To Guys.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s