Anonymous i la resistència

La notícia més recent que hi ha ara de les activitats d’Anonymous situa un dels membres d’aquest grup en l’interior del recinte madrileny en què es va celebrar el lliurament dels premis de cinema Goya corresponents als films de l’any 2011. La destresa del realitzador televisiu de l’acte va denegar el protagonisme a l’espontani, que duia posada la màscara de Guy Fawkes que ha esdevingut coneguda gràcies al llargmetratge V de Vendetta.

Anonymous, ben bé, no se sap què és. Hi ha un article a la Wikipèdia que en parla –Anonymous a la Viquipèdia– i que descriu la seva composició. Sí que queda clar que les múltiples activitats que du a terme aquest col·lectiu tenen com a denominador comú una certa activitat resistencialista que reacciona davant el que es considera el control –comercialització, dirigisme, censura, monopoli…– de la cultura. O de la Cultura.

Els atacs organitzats a webs i altres de les activitats d’Anonymous tenen Internet com a eina fonamental. És la seva via d’atac i sembla que n’hi ha que en coneixen totes les seves possibilitats. Sony, sempre obsessionada amb el control extrem dels seus productes –va arribar a posar tantes mesures antipirateria en els seus DVD que ni tan sols els seus propis lectors de DVD eren capaços de reproduir-los–, ho sap a la perfecció. No és l’única gran corporació dedicada a la indústria de l’entreteniment que té poc a agrair als Anonymous.

Aquesta agrupació no és l’única a mantenir aquesta actitud resistencialista. Tampoc és l’única que comprèn amb profunditat l’abast de la informatització i la internetització creixents de la societat global.

La voluntat de no deixar-se sotmetre als designis de les grans empreses multinacionals té altres exemples.

Windows, Mac i Linux

En general, o s’és de Windows –Microsoft–  o s’és de Mac (Macintosh) –Apple–, però sempre es depèn, per dir-ho alguna manera, de la tecnologia que prové dels Estats Units. La tercera via, en aquest àmbit, la proposa el sistema Linux, que té com a característica principal el ser un conjunt de programes lliures. Aquest sistema és gratuït i avala la cara amable de la globalització –internètica–: hi ha persones d’arreu del món que l’enriqueixen amb noves aplicacions simplement perquè creuen en l’essència del projecte. Així, la creació d’una persona esdevé útil per a qualsevol altra que la vulgui fer servir. De franc. La taca del programari lliure s’escampa i demostra que una altra manera d’actuar com a resistents és possible.

Un pèl més complexa, a l’hora d’avaluar-la des de l’ètica, hi ha la feina de tots aquells que s’han dedicat i es dediquen a rebentar les mesures de protecció que els fabricants apliquen als seus productes.

Cada vegada que Apple treu un nou model d’iPhone al mercat, genera una pregunta irresolta: quan s’esberlaran els seus sistemes de seguretat? En el cas de l’iPhone 4, la resposta va ser: menys de vint-i-quatre hores. El matí de l’endemà d’haver-lo començat a vendre, ja es coneixia l’existència d’unitats alliberades.

Herois oblidats

En aquest mateix àmbit d’actuació, hi ha els esforços de tothom que es va dedicar a desactivar les mesures de protecció dels DVD. Ara ja no se’n parla gaire –surt més a compte en tots els sentits descarregar-se les pel·lícules de la xarxa–, però aquella gent, per a segons qui, van ser autèntics herois. Val a dir que les peces a abatre sempre van ser Sony i els seus múltiples projectes de antiviolabilitat –una llarga història de fracassos que no desmereixen els guions dels Germans Marx–. I que alguns dels craquejadors –com passa ara amb l’amo de Megaupload– també van tenir problemes seriosos d’ordre judicial.

En la pugna contra la imposició d’un determinat model social, econòmic i cultural, hi ha actituds i activitats qüestionables en tots dos bàndols. Als resistents, però, se’ls ha de reconèixer una utilitat: més enllà de les crítiques que sí que se’ls pot fer en alguns casos, mostren i demostren que hi ha alternatives al sisenyorisme. Que es pot lluitar. En l’extrem, l’actitud de cadascú en relació als efectes del Gran Govern ha de ser fruit de la decisió personal.

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s