El carro… pel pedregar

En l’àmbit de la comunicació de masses al país, les dades positives, contextualitzades, poden esdevenir negatives. Televisió de Catalunya (TVC) ha fet saber que, segons Kantar Media, TV3 ha estat el canal de televisió convencional més seguit durant el 2011 amb una quota de pantalla del 14,1 per cent. Bé. Mentre ressonen les trompetes amb què s’amenaça la televisió pública catalana, és bo que el seu canal de referència estigui al capdavant amb voluntat de victòria.

La compleció de la quota de pantalla global de TVC en el 2011, que es fixa en un 19,3 per cent, la duen a terme el segon canal -33-, amb un 1,6 per cent, i els canals temàtics -3/24; Esport3; Club Super3; 3XL i TV3HD-, amb un 3,6 per cent.

Aquestes dades, incardinades en el mapa comunicatiu català, són positives. És indiscutible. Però si un 19,3 per cent dels teleespectadors segueixen la televisió pública catalana, n’hi ha un 80,7 per cent que no ho fa. Aquesta quantitat inclou la quota de pantalla pròpia de les altres televisions catalanes, que, a efectes comptables, és espúria.

La conclusió és òbvia. Ni tan sols paga la pena d’enunciar-la. I la realitat que descriu té un complement que guanya dramatisme a mesura que passen els dies: un dels altres grans protagonistes de l’escena comunicativa catalana -la premsa pròpia, la que es fa en català- es dessagna. El cas d’El Punt Avui és el més visible, però cal afegir-hi totes les capçaleres que, cadascuna des del seu àmbit -local, comarcal…- i la seva periodicitat, han lluitat fins que han estat vençudes per la realitat econòmica i per la d’un país que s’empetiteix i que està a l’agonia.

La premsa és ara un carro que va pel pedregar. Amb les sotragades, ja ha deixat caure alguns cadàvers, que comparteixen la pols dels quasi oblidats amb emissores de ràdio i de televisió com ara TV L’Hospitalet, TV Blanes, M2TV -el segon canal de la televisió del Baix Maresme-, Gavà Televisió, les emissores de Punto Radio a Girona, Lleida i Tarragona… i amb publicacions mai prou ben valorades com ara l’infantil Tretzevents.

Sí, la televisió resisteix. Sí, sorgeixen noves iniciatives. Sí, Internet és el futur.

Però la realitat és tossuda. I indefugible.

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s