L’estrena de Will Piper

Library of the Dead, Glenn Cooper. Arrow Books, 2009. Pàgines: 393

Glenn Cooper va debutar en el món de la literatura amb aquest best-sellerLa biblioteca dels morts en la seva traducció al català- en què proposa amb molta habilitat una combinació de thriller policial i de misteri medieval amb l’agent de l’FBI Will Piper com a gran protagonista.

A remolc d’una certa tradició, l’autor caracteritza Piper com un policia amb massa caràcter i massa afició al whisky que, si hagués viscut en altres èpoques, fins i tot hauria fumat en espais tancats. La seva presentació l’arrodoneix el fet que l’única cosa que espera és que li arribi el moment de jubilar-se i que els poc menys de dos anys que li queden en el servei actiu siguin tranquils.

El seu desig, però, es queda en la fase latent i els fets -un seguit de morts que han estat anunciades a través de postals- fan que hagi de tornar a trepitjar els carrers. Ho fa en companyia d’una agent jove que, tòpicament, és la seva antítesi: formal, educada, ordenancista i coneixedora de la ciutat -Nova York.

La trama contemporània de la novel·la avança amb fluïdesa gràcies a una economia expressiva que no inverteix gaire temps a fer descripcions o contextualitzacions. En aquest sentit, Cooper opta per la tècnica de tapar forats a mesura que cal fer-ho i no embrancar-se en les llargues i embafadores dissertacions informatives en què s’embarquen els adeptes a les normes de l’escriptura creativa. Un gest lloable en un novençà que se li agraeix, des del món lector, quan du a escena tot el que té a veure amb la biblioteca medieval de Vectis, que acaba sent el pal de paller de la seva narració -i de la seva segona novel·la, El llibre de les ànimes.

Un dels punts positius de Library of the Dead cal buscar-lo en l’agilitat amb què Cooper fa avançar la trama general i proposa salts narratius entre les trames secundàries. Ben calibrats, els canvis de rumb permeten al lector una dosi correcta de comprensió de la novel·la abans que hagi d’afegir una nova capa de coneixement a tot allò que ja té assumit.

L’explosió del fenomen El codi Da Vinci va marcar una manera de fer i un camí a seguir per a tots aquells autors de poca raça que s’han d’arrapar als cànons de la literatura prefabricada a l’hora de tirar endavant els seus projectes. Per això, és bo trobar algú que no cau en segons quins paranys i que proposa una obra coherent,  honesta i allunyada de la pretensió grandiloqüent.

Anuncis

One comment on “L’estrena de Will Piper

  1. […] llegits de Glenn Cooper: Library of the Dead i El llibre de les […]

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s