Exorcisme mecanitzat

Tigre, tigre, Margaux Fragoso. Traducció d’Albert Torrescasana. Editorial Empúries, 2011. Pàgines: 363

El relat d’una injustícia és divergent: hi ha el que explica i el com ho explica. Hi ha casos en què fons i forma van de bracet i produeixen una harmonia perfecta. En d’altres, el lector no necessàriament frívol pot acabar adonant-se que la crònica d’una atrocitat, malgrat tot, pot ser una recepta immillorable per a la consecució d’un avorriment de gran qualitat. Tigre, tigre cau en el segon grup.

L’autora fa la crònica de part de la seva vida: els anys -dels 8 als 22- en què va estar sotmesa al domini emocional d’un pederasta. I sí: la família d’ella no li proporcionava un entorn estable. I sí: la pseudofamília d’ell no creava el més recomanable dels llocs en què buscar recer.

Si, més o menys, el lector es pot imaginar què passava en una casa i en l’altra i pot desenvolupar una certa empatia amb l’autora, potser tindrà la sensació que no ha perdut -del tot- el temps.

Bo i això, conèixer la vida de Fragoso en  els anys que censa i els fets que l’han marcada no garanteix -de cap manera!- l’aprovació de la manera en què els presenta. En aquest sentit, Tigre, tigre recorda els llibres que  es publiquen a partir dels diaris de navegació: se succeeixen els episodis -d’interès variable-, però hi ha poca relació entre els uns i els altres i tot queda en mans de la gràcia de l’autor a l’hora de redactar.

La Fragoso escriptora no la té, aquesta gràcia. És possible que la gènesi d’aquesta obra provingui d’un acte terapèutic -exorcitzar el patiment a través de la seva expressió-, però en el moment en què això es du a vendre, algú ha de tenir una mica de pietat amb el possible lector. Hi ha unes normes. Que tenen uns mínims.

És cert, però, que els editors no amaguen fets importants per al comprador del llibre: en la primera solapa fan saber que l’autora és “llicenciada en Literatura Anglosaxona i Escriptura Creativa” i, en la pàgina 363, que “s’acaba de doctorar en Escriptura Creativa/Anglès”. Cal sorprendre’s -eufemísticament- de la mecanització que caracteritza sistemàticament els productes de la Escriptura Creativa i fer saber insistentment a la població que no els confongui amb literatura ni amb res que se li assembli.

Comentari publicat el 29 de desembre a El Punt Avui: elpuntavui.cat/tigre, tigre

Anuncis

Escriu quelcom, si vols...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s